В Бургас няма да се стимулира строителството на нови сгради

В Бургас няма да се стимулира строителството на нови сгради  - E-Burgas.com

Увеличиха възмездният данък придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин с 0,5% 

Община Бургас не изгаря от желание за строителство на нови сгради и ние стимулираме това строителство. Това призна кметът Димитър Николов на последната за годината сесия на Общински съвет, където съветниците днес увеличиха възмездният данък придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин с 0,5%. 

Предложението бе подкрепено от мнозинството на ГЕРБ, но не и от групите на БСП и Патриотичния фронт. 

Вносителят на предложението Димитър Николов изтъкна два основни аргумента за повишаване на данъка. На първо място администрацията направила проучване на сделките за недвижими имоти, от което станало ясно, че те зависят най-вече от цената и локацията, след което от  качество на строителство, контролен достъп, общи площи, паркинг, гледка и т.н. Възмездният данък обаче не фигурирал сред тези зависимости. 

Вторият аргумент е именно идеята на община Бургас да не стимулира изграждането на нови сгради. Николов припомни, че след демокрацията на територията на град Бургас са възстановени към 450 парцела в строителните граници на града.

"От тези 450 парцела на близо 300 община Бургас е отказала да издаде разрешение за строеж. По-голямата от тези откази се жалят и на последна инстанция във ВКС се печелят. След като новите собственици се настанят започват да изпращат подписки за инвестиции в инфраструктурата около сградите. Единици са инвеститорите, които осигуряват средства за тротоарни площи, осветление, паркоместа и зелени площи." заяви Николов. 

Той даде пример с два нови блока в "Меден рудник", които се намират на около 100 метра от терминала и в момента нямат никаква довеждаща инфраструктура. Строителството на нови улици, тротоари и осветление само за тях ще излезе на общината 800 хил. лв. 

В крайна сметка докладната бе приета с 35 гласа „за“, 10 „против“ и 3 „въздържали се“. 

 

Коментари

Още от последните новини