В Бургас: Извадиха на показ съкровища от дълбините на Черно море

В Бургас: Извадиха на показ съкровища от дълбините на Черно море - E-Burgas.com

Десетки добре запазени находки от корабокрушения в Черно море бяха извадени на показ днес в Бургас. Това се случи в присъствието на министъра на културата Боил Банов и част от екипа към проекта “Black Sea Map”. На различни дълбочини учените намират останки от корабокрушения на кораби от елинистичния, римския , византийския и османски периоди, обхващащи около две и половина хилядолетия.

Морските съдове са с все още стоящи мачти, рулове на място, с товари от амфори и корабно оборудване. С резби или следи от инструменти, които са така ясно разграничими, както в деня, в който са направени от корабостроителите. В много от корабите има структурни елементи и оборудване, невиждани досега и известни само от писмени паметници, предава "Дарик".

В експедицията участваха световно признати морски изследователи, които от борда на кораба Havila Subsea със специална техника проучиха комплексно дълбините на Черно море. Водач на екипа беше професор Джон Адамс от университета в британския град Саутхямптън, директорът на Националния археологически институт Людмил Вагалински и д-р Калин Димитров от Центъра за подводна археология в Созопол.

Екипът беше от учени от Великобритания, България, Съединените американски щати, Норвегия, Гърция и Украйна.

Галерия
Коментари