В айтойското село Дрянковец откриха ремонтирана чешма с курбан

В айтойското село Дрянковец откриха ремонтирана чешма с курбан - E-Burgas.com

Кметът на село Дрянковец Севие Пехливанова събра местните жители, айтозлии с дрянковски корен и много гости на голям празник в събота на 28 май т.г.  Поводът беше откриването на ремонтирани обекти в селото и курбан за здраве и благополучие, дарен от местните хора.

Пред обновената селска чешма, построена през 1936 г. в центъра на Дрянковец дойдоха кметът на Община Айтос Васил Едрев, народният представител от ДПС Дурхан Мустафа, общински съветници, кметове на населени места и много граждани."Тази чешма е символ на село Дрянковец. Много поколения са свързали живота си с нея. До 70-та година в селото нямаше В и К мрежа. Всяко домакинство наливаше вода от селските чешми. Лично аз помня, че тук, на чешмата се прожектираха филми. Това беше и нашето лятно кино. Събираше се цялото село," разказа развълнувана кметицата.

На 28 май дрянковският символ отпразнува своята 80-та годишнина. Оказа се, че на тържеството присъстват и няколко дами-връстници на чешмата, които пазят интересни спомени за събития, случвали се през годините около нея. Пред чешмата се събраха и много деца в народни носии, които наситиха празника с настроение, музика и танци, благодарение на приятелската подкрепа, оказана на Пехливанова от ръководителката на ДТС "Славейче" Милка Рускова и директорката на ОУ "Светлина" с. Тополица Дора Русинова. "Истината е, че кметицата не пести време и усилия в желанието си да преобрази Дрянковец, затова е спечелила уважението на местните хора и много приятели, които безкористно й помагат в трудната мисия", каза за НП Русинова, която не за първи път води в Дрянковец талантривите деца на Тополица.

Коментари

Още от последните новини