Узаконяват палатките и караваните на плажа?

Узаконяват палатките и караваните на плажа?  - E-Burgas.com

Терени с различен статут да могат да бъдат определяни като места за разполагане на палатки, каравани и кемпери, без да бъде променян статутът им. Такива поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие предлагат депутати от Реформаторския блок (РБ), предаде БНР. 

Палатки, каравани и кемпери, които не са част от официален къмпинг, да могат да се разпъват в имоти, собственост на държавата и общините, както и в частни имоти, попадащи в горски територии или в земеделски земи, и в незастроени урбанизирани имоти. Това включва и плажовете, включително и 100-метровата ивица. 

Тези терени няма да бъдат категоризирани като къмпинги, обясни председателят на регионалната комисия Найден Зеленогорски. 

"Аз бих се надявал, че ще говорим и за гарантирана сигурност, и за опазване на околната среда, и за чистота, и за хигиена, поставяне на химически тоалетни извън тези елементи, за които говорихме", посочи още Зеленогорски. 

Според него предложението дава възможност къмпингуването да става и на места, които са извън общия устройствен план.

Предложенията ще бъдат обсъдени в ресорната комисия следващата седмица.

Преди дни ГЕРБ внесоха текст за отмяна на забраната за къмпингуване. Предложението обаче все още не е прието.

Преди това, отново по идея на Зеленогорски, забраната за къмпингуване и паркиране в 100-метровата ивица от морето беше приета и окончателно гласувана от депутатите, но това предизвика протести. 

Също така Министерството на туризма подготвяше пълна забрана на къмпингуването по цялата територия на страната, този път в Закона за туризма, но и тази идея отпадна заради гражданското недоволство. 
 

Коментари

Още от последните новини