Увеличава се агресията в бургаските училища, учители се пенсионират заради напрежението

Увеличава се агресията в бургаските училища, учители се пенсионират заради напрежението  - E-Burgas.com

Имаме все повече случаи на агресивно поведение в училищата. Това алармира председателят на Съюз на бургаските учители-Бургас, Константин Янков пред радио "Фокус". „Проблемът е, че една много малка част от това агресивно поведение и от насилието става обществено достояние. Голяма част от учителите не споделят за това, че са били обект на агресия и на насилие. Това поражда депресията, в която изпадат немалка част от тях. Затварянето на учителя в себе си води до мълчалива съпротива. Това влошава качеството на преподаване и общуване“, обясни Янков.

По думите му насилието, стресът и агресията от страна на ученици и родители към учителя е ежедневие. Според него новият закон задълбочава този проблем. „В момента в българското училище влиза кой ли не, за да дава мнение и предложения кое как да се преподава. Това руши и демотивира системата. Това указва отрицателно въздействие върху цялостното развитие на българското училище. С новия Закон се дават изключително големи правомощия на обществените съвети в неправителствените организации“, добави Янков.

През последните седмици все повече учители, които са се колебаели дали да се пенсионират или не, предпочитали да се пенсионират, защото не издържали на непрекъснатото напрежение.

Коментари

Още от последните новини