Условна присъда за Златомир от Айтос, който затри свой приятел в катастрофа

Условна присъда за Златомир от Айтос, който затри свой приятел в катастрофа - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас наложи наказание от 1 година и 6 месеца, с 3 – годишен изпитателен срок на подсъдим за причинена смърт по непредпазливост при шофиране на 18-годишния Златомир Велчев от Айтос. 

Инцидентът е от последните минути на 2015 година. Тогава Златомир е шофирал след упторебата на алкохол и без шофьорска книжка, тъй като е бил непълнолетен. Според прокуратурата обаче той е разбирал свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си, нарушил правилата за движение по пътищата. Освен това той се е движил със 125 км/ч. в резултат на което е допуснал самостоятелна катастрофа. Той загубил управлението върху автомобила при навлизане в ляв завой, след което последвали удари в мантинелата. От удара загива 17-годишно момче от Бургас, което е изхвърчало от колата и е починало от множество травми. 

Подсъдимият и пострадалият били в една компания и празнували новогодишната нощ. По време на тържеството консумирали алкохол. Докато празнували решили да вземат колата на бащата (без негово съгласие и знание) на трето момче от компанията, с която всички да се поразходят. Така общо четирима души тръгнали от бургаския комплекс „Меден рудник“, където празнували към гр. Айтос, където се намирала компания от техни познати. Катастрофата е настъпила по пътя от гр. Айтос към гр. Бургас, когато пострадалият и подсъдимият се връщали.

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия на 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода", изпълнението на което наказание да бъде отложено за срок от три години. Делото бе гледано по реда на съкратено съдебно следствие.

Конституираният като частен обвинител на майката на пострадалия, д. В. и защитата на Златомир В. бяха единодушни, че наказанието е с - цел генерална превенция, поправка и превъзпитание. В съдебното заседание защитника на подсъдимия изброи няколко смегчаващи вината обстоятелства, сред които факта, че Златомир В. е неосъждан, неговата незряла възраст по време на деянието, последващото му поведение с оказване помощ на пострадалите пътници. Неизползването на обезопасителни колани от всички пътували в автомобила. Държавното обвинение също подчерта, че по време на престъплението, подсъдимия е бил на 15 години.

 Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.

Коментари

Още от последните новини