Ускорява се ръстът на жилищните и потребителските кредити

Ускорява се ръстът на жилищните и потребителските кредити - E-Burgas.com

Потребителските и жилищните кредити растат все по-видимо, показват данните на БНБ през март. На годишна база заемите за жилище нарастват с 9.1% при 8-5% за февруари. Обемът им достига 9.7 млрд. лв., съобщава "Капитал".

В основата на ръста стоят ниските лихви, падащи до под 3%. Стимулиращ фактор е и поскъпването на жилищата.

Всичко това увлича банките в състезание, за резултатите от което се наложи управителят на БНБ Димитър Радев да ги предупреди в първото за тази година издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България. В него той посочва, че растежът на кредитирането предполага повишено внимание върху кредитния риск.

При потребителските кредити ръстът също става по-видим, като за март е бил 7.2% на годишна база (при 6.9% годишно повишение през февруари). Обемът им е 7.9 млрд. лв. Принос в по-отчетливото нарастване може да има и чистенето на портфейлите от необслужвани кредити от банките, което всъщност показва по-видимо какъв е реалният ръст. Според строителни компании част от ръста в потребителските заеми е също заради имотите - с тях се плащат първоначалните вноски при строителството на зелено.

По-умерено е нарастването на фирмените кредити. През март те се увеличават с 2.3% на годишна база (2% годишно повишение през февруари) до 31.5 млрд. лв.Лошите и преструктурирани заеми запазват общата тенденция на намаление на годишна база. Обемът към края на март е 6.5 млрд. лв., като годишното понижение е с 13.8%. Делът им в целия кредитен портфейл е 13%.

Коментари

Още от последните новини