Управялващите съветници: Старите коли и гроящите от малцинсвата гуми замърсяват повече от „Лукойл“ и „Кроношпан“

Управялващите съветници: Старите коли и гроящите от малцинсвата гуми замърсяват повече от „Лукойл“ и „Кроношпан“ - E-Burgas.com

Оставки и напускане на групи след дебатите около мръсния въздух, в крайна сметка ще има мерки вместо референдум

Любопитни становища се прокараха днес в Общинския съвет след като отпадна референдума за мръсния въздух. Оказа се, че основните замърсители не са производствата на двата завода „Лукойл“ и Кроношпан“, за които имаше стотици сигнали в рамките на само няколко месеца, а старите автомобили и горящите гуми от малцинствата, които ги ползвали като основен горивен материал. Това стана ясно от изказванията съветниците Диан Димов, Калояна Живкова, Георги Дракалиев и др.

„Този въпрос е възникнал преди 30 години и ще го има 300 години. Замерването е много важно, но и без тези замервания ясно са изразени в сегашните доклади  - това са фините прахови частици, оловото и серни горива. Старите автомобили са най-големия замърсител в Бургас. Затова започваме инициатива по електромобили в предприятието, което ръководя“, заяви Димов.

Дебатите тази сутрин родиха и две крайни решения. Първоначално Ангел Божидаров напусна групата на НФСБ и СЕК в местния парламент официално, а малко по-късно и Живко Табаков обяви, че напуска председателското място на Комисията по туризъм. Докато мотивите на Божидаров са случващото се в партията на местно и национално ниво през последните месеци, Табаков стигна до крайното решение след пропадането на референдума.

„Причините, които стоят в основата на решението ми, са свързани с липсата на политическа воля от страна на ГЕРБ да провежда реални политики за Бургас. Не мога и няма да бъда председател на Комисията по туризъм при следните обстоятелства, а именно оттеглянето на подписи под натиск от докладната записка за провеждане на местен референдум за по-чист въздух в Бургас. Свидетели сме на едно фасадно управление, използващо методите на задкулисни договорки. Управление, което отказва да чуе гласа на хората и изправя партии срещу граждани”, коментира Живко Табаков. Божидаров изказа благодарност към бившите си вече колеги от СЕК и НФСБ, като се ръкува поотделно с всеки от тях.

В крайна сметка референдум няма да има, но почти единодушно бе подкрепена идентична докладна за сключване на договор между общината и независима лаборатория за изследване на въздуха.

Коментари

Още от последните новини