Умуват как да вкарат ромчетата от Бургас в училище

Умуват как да вкарат ромчетата от Бургас в училище - E-Burgas.com

Общински съвет ще приеме план за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства

Общински годишен план за действие за 2017 г. за реализация на Областната стратегия за интеграция на ромите и Общинска програма за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, ще приеме Общински съвет - Бургас на следващата си сесия. Планът е входиран като докладна записка от зам. кмета по образование Йорданка Ананиева. 

Основна цел е подобряване на условията за равен достъп до предучилищно и училищно образование; засилване на мотивацията на ученици и родители за участие в образователния процес; повишаване на качеството на образованието в училищата, в които се обучават интегрирано ученици от различни етноси; допълнителни занимания с ученици, за които българският език не е майчин за компенсиране на пропуските при усвояване на учебния материал; взаимно опознаване на учениците от различни етноси и възпитаването им в дух на толерантност; създаване на условия за успешна социализация на учениците от етническите малцинства и/или от маргинализирани групи; включване на родителите в образователния процес; преодоляване на негативни обществени нагласи, основани на етнически произход. 

Необходимо е този план да бъде приет с решение на Общински съвет-Бургас, за да стартира реализацията на мерките и дейностите, заложени в него.

 

Коментари

Още от последните новини