УМБАЛ-Бургас: Лица, представящи се за лекари, разпространяват фалшиви новини

УМБАЛ-Бургас: Лица, представящи се за лекари, разпространяват фалшиви новини  - E-Burgas.com

Анонимни лица, представящи се за „лекари и медицински сестри" от УМБАЛ Бургас, разпространяват лъжи  относно проведен търг за помещенията, в които в момента се помещава частната кардиохирургична клиника „Аджибадем Сити клиник Бургас".

Лъжите са публикувани в определени медии, както и в блогове с неясни собственици, което е практика при разпространението на фалшиви новини. Анонимно писмо, подписано от уж „медицинския състав" е  пускано и в пощенските кутии на депутати в Народното събрание. Използвано е и логото на болницата, което неумело е изрязано от документ и залепено в края на анонимката.

В писмото има твърдения, които нямат нищо общо с истината, а именно:

Лъжа 1. Аджибадем Сити Клиник Бургас използва 1400кв м. срещу 7000 лв. месечен наем. Същите са участвали в конкурс през януари т.г. и са предложили 150 000 лв., но конкурсът е бил провален от ръководството на болницата „под диктовката на Министерството на здравеопазването" и Аджибадем  Сити Клиник Бургас остават наематели 10 г.

Истината: Аджибадем Сити Клиник Бургас има два договора за наем, подписани с УМБАЛ Бургас през 2009 г. със срок на действие 10 години.  Преди десет години договорът е с с тогавашната кардиохирургична болница „Понтика", на която Аджибадем Сити Клиник Бургас се явява правоприемник. Договорът за създаване на кардиохирургична болница включва освен заплащане на наем в размер на 13 000 лв., и извършване на ремонт и подобрения, тъй като наетите помещения са в много лошо състояние и не могат да бъдат използвани. За 10 години наемателят освен заплащането на наема, прави ремонти за 2 млн. лв. за привеждането на помещенията във вид, подходящ за лечебно заведение и в съответствие с медицинските стандарти.

В началото на тази година двата договора изтичат. Обявени са два явни търга за помещенията. Първият търг е за партера и първия етаж, със срок 3 месеца. На него се явяват МБАЛ „Сърце и мозък" и Аджибадем Сити Клиник Бургас. Спечелен е от Аджибадем Сити Клиник Бургас за цена 204 000 лв. на месец, но те не заплащат в срок наемната цена. Със заповед на изпълнителния директор на УМБАЛ Бургасд-р Бойко Миразчийски, за печеливш е обявен вторият – МБАЛ „Сърце и мозък". Аджибадем Сити Клиник в момента обжалва заповедта, защото има законово право на това. Образувано е административно производство в Административен съд – Бургас. Подадената жалба спира изпълнението на заповедта, с която бива декласирана „Аджибадем Сити Клиник" и класирана на първо място МБАЛ „Сърце и мозък", която при условията на провеждания търг предлага 201 000 лв. На „Аджибадем Сити Клиник Бургас" е изпратена доброволна покана да освободят ползваните помещения, но до момента те не са сторили това. Затова УМБАЛ Бургас е подала до Районен съд - Бургас искова молба за освобождаване на заеманите без правно основание помещения, както и иск за заплащане на обезщетение в размер на пазарната наемна цена към момента.

Вторият търг, проведен ден след първия – на 8.01.2019 г.е за цялата сграда. Обстоятелството, което налага да има два търга е, че договорът за първия етаж е подписан през февруари 2009 г., а през май 2009 г. е подписан договорът за третия етаж, и двата договора са с десетгодишен срок на действие. Затова се провеждат два търга – единият само за три месеца, а вторият – за 10 години, с цел да се уеднаквят датите и занапред помещенията да бъдат отдавани с един търг.

На втория търг (за 10 годишния период) се явяват отново същите участници. След явно наддаване, в което се постига наемна цена от 150 000 лв. на месец, и двата участника оттеглят документите си и търгът е прекратен не „под диктовката на Министерсвото на здравеопазването", а поради нежеланието на участниците да участват в него.

Към момента Аджибадем Сити Клиник Бургас имат действащ договор за наем до края на май 2019 г. и доброволна покана да напусне помещенията, за които няма подписан договор. Няма подписан нов договор за наем за 10-годишен период, както се твърди в анонимката.

Лъжа 2. Вместо болницата да получи 17 млн. лв. за 10 години, тя ще получи само 0,84 лв. Резултат е тежкото финансово състояние и  натрупани дългове за 15 млн. лв.

За да спази законовите изисквания, УМБАЛ Бургас обявява търг с явно наддаване, с цел защита на своя финансов интерес и класира за наемател този, който предлага най-висока наемна цена. Дълговете на УМБАЛ Бургас са намалени с 3 млн. лв. в последните 2 години, като тези дългове са трупани в продължение на 20 години.  Неколкократно през този 10-годишен период УМБАЛ Бургас кани наемателя за актуализиране на наемната цена и подписване на нов анекс, тъй като няма правно основание за увеличаване на наема едностранно. Болницата се старае да обслужва задълженията си и е в постоянни преговори със синдикатите за увеличаване на заплатите на работещите. Препоръка на МЗ е изграждането на собствена кардиохирургия, към което УМБАЛ Бургас вече пристъпи.

В писмото са споделени и „факти", засягащи министъра на здравеопазването и неговото семейство, което не бихме си позволили да коментираме. В заключение ще заявим, че разпространението на подобни анонимни твърдения не е в интерес нито на участниците в търга, нито на работещите в тях медици, а най-малко – в интерес на пациентите от Бургас и региона. 

Коментари

Още от последните новини