Улесняват бизнеса при наемането на персонал от трети страни

Улесняват бизнеса при наемането на персонал от трети страни - E-Burgas.com
Николина Ангелкова, Вълчо Чолаков и Валери Симеонов след срещата в Бургас Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

"В резултата на съвместните действия на Министерствата на туризма, на вътрешните работи, на Външно министерство и на Агенцията по заетостта, ще бъде осигурено навременното присъствието на няколко хиляди работници от трети страни", това съобщи вицепремиерa Валери Симеонов по време на пресконференция в Бургас. Заедно с министърката на туризма Николина Ангелкова и областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, той проведе среща с представители на всички ведомства, имащи отношемие към организацията и контрола във връзка с безопасното и безпроблемно протичане на настоящия летен сезон.

Вицепремиерът информира още: "Постарахме се в рамките на първите две седмици от управлението на правителството да отговорим на основните искания на туристическия бранш, които продължаваха с години. Особено по отношение на осигуряването на работна ръка от трети страни-Украйна, Молдова, Беларус. Това, което успяхме да направим, може да се види в днешния правилник за прилагане на трудовата миграция и трудовата мобилност. Там срокът от момента на подаване на документи до момента на издаване на виза вече е заложен-седем дни.” Симеонов поясни, че става дума за граждани, които идват да работят без трудови визи, т.е. в рамките на 90 дни-най-интересния контингент за нашите хотелиери, ресторантьори и туроператори.

"Постигнато е още и отпадане на голяма част от документите, които забавяха процеса на наемане и съответно обезпечаване на присъствието на територията на старната. А именно-отпаднаха изискванията за документи за образование и квалификация, със съответните оторизирани преводи, което е скъпо и бавно. Отпадна и изискването чужденците, които ще бъдат наети на работа, да представят договор за наем. Сега работодателят ще подписва само декларация. Ще е нужно работникът да си направи застраховка, която е със стойност около 10-15 евро и да си плати визата", каза още Валери Симеонов

Той припомни, че документите да сега се подаваха само в София, в Министерство на труда и социалната политика. Сега вече това ще може да става в офиси в Бургас и във Варна.

Наемането им от български работодатели вече договорено.

Коментари

Още от последните новини