Угарките от цигари са сред най-сериозните замърсители на морския бряг

Угарките от цигари са сред най-сериозните замърсители на морския бряг - E-Burgas.com

Най-голям дял на микрочастицте от пластмаса, които замърсяват бреговоте на Черно море, са остатъци на угарки от цигари. Това показва проучване, извършено от природозащитната организация Грийнпийс неотдавна. На тревожните данни бе обърнато внимание по време на семинарът на тема "Въздействието на замърсяването с твърди отпадъци в Черно море и други аспекти на опазването на околната среда", който започна днес в експоцентър "Флора" в Бургас.

Голям брой от микро частиците от пластмаса в мореската вода пък са с произход, свързан с рибарски мрежи и риболовни съоръжения. Статистиката бе коментирана от лектора Спас Узунов от Българска Фондация Биоразнообразие, в изнесения от него доклад за пластмасите в крайбрежните лагуни и опасностите за Черно море. Специалистът обясни, че данните, касаещи замърсяванията на Черно море с твърди частици от пластмаси са оскъдни. 

Спас Узунов запозна присъстващите с основните характеристик на крайбрежните лагуни и значението на тези водоеми като важни за биразнообразието зони, ключови елементи срещу наводнения и адаптиране към климатични промени. Той посочи, че това са специфични и силно чувствителни екосистеми. Изследователят посочи какви са глобалните заплахи, застрашаващи тези водоеми. И разказа, че в Българска Фондация Биоразнообразие са постъпвали множество сигнали за птици и други животни, които са открити в района на Атанасовско езеро край Бургас задушени, след като са са оплели в останки от опаковки или друг вид отпадъци от пластмаса. 

Основните източници на замърсяване на морето с твърди отпадъци са вливащите се в него реки, плавателните съдове, морските курорти и битовите отпадъци, припомни в своята лекция главен асистент д-р Иван Чобанов от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Той наблегна на въпроси, свързани с превантивните мерки, които е нужно да бъдат взети срещу замърсяванията. За да не се случи в Черно море това, което вече е факт на много места в Световния океан. Като например обособяване на зони на акомулация на твърдите отпадъци, които е изключително трудно да бъдат ликвидирани в последствие. 

Утре семинарът продължава. В него участват изтъкнати учени и преподаватели, работещи в сферата на опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси.    

Форумът се организира в рамките на проекта "Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море", който се изпълнява от Фондация "Виа Понтика", Община Бургас, Университетите на Констанца в Румъния и на Тбилиси в Грузия.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини