Удължават ваканцията за учениците, ако грипът продължи да настъпва

Удължават ваканцията за учениците, ако грипът продължи да настъпва - E-Burgas.com

Един милион българи са засегнати от грипната вълна. Това каза в ефира на Нова телевизия главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Припомняме, че досега грипната епидемия обхвана почти цялата страна и областите София, Кюстендил, Благоевград, Монтана, Стара Загора, Русе, Габрово, Хасково, Перник.

Главният здравен инспектор предупреди, че грипната епидемия може да бъде удължена за учениците. Най-високи са данните за заболелите в Монтана и Стара Загора, допълни Кунчев.

Кунчев има притеснение за разпространението на птичия грип. "В момента имаме ситуация с птичия грип. Огнищата станаха 26 в страната. За сега бариерата на преминаване от птици към хора е висока, но, ако работиш с птици е възможно.

По-скоро съветът ми е към хора, които намират мъртви птици в никакъв случай да не ги пипат, разглеждат, скубят, към камо ли да ги ползват за храна, защото могат да се заразят. Там протичането е доста по-тежко от този вирус, който сега се среща. Пневмонията, която той предизвиква е изключително тежка, много трудно се подава на лечение, смъртността в момента е около 50%", обясни д-р Кунчев.

По думите му за щастие в България и в Европа има само по няколко случая, но има данни от САЩ и най-вече от Китай за повече заболели. Той посъветва хората, които работят на място в тази среда, където вируса се разпространява при разпрашаване да бъдат внимателни. По думите му има опасност да го пренесете вкъщи.

Д-р Кунчев обясни, че резистентността към противовирусните препарати е много по-бавна, антивирусните препарати са само два и ги ползваме ограничен период от време. "Към момента няма никой щам, който да е развил резистентност към антивирусните препарати", увери той.

Коментари

Още от последните новини