Основателят на БСУ става почетен гражданин на Бургас

Основателят на БСУ става почетен гражданин на Бургас - E-Burgas.com

Награждават Стойчо Кьосев за приноса му в развитието на академичната общност в града

Учредителят на Бургаски свободен университет и СДС в Бургас да бъде удостовен с титлата почетен гражданин на Бургас. Това предлагат група от общински съветници, а докладната им записка ще бъде гласувана на следващата сесия на Общински съвет - Бургас в края на месец октомври. 

Докторът по философия Стойчо  Кьосев е трето поколение бургазлия. Роден е на 17 ноември 1954 година в центъра на Бургас на улица „Славянска” , а родната му къща е паметник на културата.
Завършва Английската езикова гимназия в Бургас и специалност „Философия” и „Социология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” . Защитава докторат по антична философия в Софийския университет .
Баща е на три деца, които отглежда сам поради внезапната смърт на съпругата му след раждане. 

По време на комунистическия режим е учител по философия в различни средни училища в града, както и главен асистент по философия в полувисшия институт по машиностроене и електротехника /днес  Технически факултет в БСУ/ . 
Учредява общоградски философски клуб „Сократ”, за което е международно признат за дисидент с принос в борбата му за демокрация и отстояване на гражданските права за развитието на образованието и свободата по време на тоталитарния режим в града . За правозащитната си дейност многократно е арестуван от властите.

След 1989 г е учредител и безспорен лидер на първото демократично движение в Бургас „Клуб за демократични промени „19 ноември”. Учредител е на СДС в Бургас и е сред неговите първи председатели в града. Активен участник е в дейността на Българското сдружение за честни избори и граждански права.

Приносът му за града е във формиране и решително отстояване на идеята за създаване на Бургаския свободен университет. Безспорен лидер е в борбата за учредяването на Университета чрез многобройни граждански инициативи – протести, митинги, 

30 дневна гладна стачка, гражданско неподчинение за отвоюване на сграда за университета и пр. Учредител е на Бургаския свободен университет и първи директор на Университетското издателство. Има решителен принос за предоставяне на сградата на бившата междуокръжна партийна школа в Бургас за нуждите на здравеопазването в града.

Създател е на първата частна социологическа агенция в града. Автор е на много публицистични и научни статии в престижни наши и международни издания.  
 

Коментари

Още от последните новини