Ученици седнаха на стола на Апелативния прокурор в Бургас

Ученици седнаха на стола на Апелативния прокурор в Бургас - E-Burgas.com

Ученици от девети клас от ГРЕ „Г. С.Раковски”, от ПГСАГ „Кольо Фичето”, както и студенти по право от БСУ станаха за час апелативни прокурори в Бургас. Прокурор Георги Кузманов и заместник- апелативен прокурор Йовита Григорова разказаха на любопитните да надникнат в тайните на Темида какво представлява прокуратурата, нейните основни функции, с какви институции си сътрудничи и какви постановления се издават.

Освен това учениците и студентите разбраха какво е общото и какво е различното в законодателствата на различните Европейски страни.

„Не можем изцяло да преборим злото, но мисля, че се справяме с цялата строгост на закона”-каза Прокурор Кузманов, който е експерт в международното право. Прокурор Кузманов обясни механизма на издаване и изпълнение на Европейската заповед за арест. Лекцията бе проведена в истинска съдебна зала.

„Това което е характерно за Апелативна прокуратура, е че осъществяваме надзор за законосъобразност на актовете, както на Районните прокуратури, така и на Окръжните прокуратури, най-общо казано -ако някой от вас не е съгласен с постановление или резюлюция на колегите от другите нива, изпраща жалба или сигнал. Жалбите, сигналите са безплатни и това е с цел оказване на пълно съдействие за различни видове престъпление.”- разкри част от функциите на АП заместник- апелативен прокурор Йовита Григорова.

След като се запознаха с тънкостите на работата на Апелативна прокуратура, учениците и студентите се срещнаха с Апелативния прокурор на Бургас Любомир Петров в неговия кабинет. Там с  много усмивки  и при отлично настроение  те  сложиха прокурорски тоги и се снимаха с магистратите. Младежите задаваха различни въпроси по различни дела. Много от тях седнаха и в стола на прокурор Петров.

След като се снимаха за спомен и усетиха от атмосферата Прокуратурата, младежите си пожелаха да се върнат отново , но вече като действащи прокурори.

Галерия
Коментари

Още от последните новини