Ученици от ТОХ-а ще работят с трудов договор като готвачи

Ученици от ТОХ-а ще работят с трудов договор като готвачи - E-Burgas.com

Бургаски ученици ще заработят първите си заплати като готвачи напълно легално още преди да се дипломират. Те са от Професионалната гимназия по туризъм в Бургас, която пилотно в региона въвежда дуалното обучение чрез българо-швейцарския проект ДОМИНО.

“Туризмът е една от възможностите за реализация на учениците от региона и проектът им дава тази възможност”, заяви координаторът на проекта Петя Евтимова, цитирана от "24 часа".

Проектът предвижда още от 9 -и клас учениците да практикуват професията, която учат, в реални условия по хотели и ресторанти, а от 11-и и 12-и клас да бъдат наети от работодателите на трудов договор като готвачи. До пълнолетие ще получават стипендии от ДОМИНО.

“От името на кмета благодаря, че и в града ни ще се приложи този модел както в Швейцария, където дава много добри резултати”, заяви зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева. 

От Гимназията по туризъм обясниха, че досега техни ученици са практикували в Германия, но сега им се дава възможност в родината си да работят избраната от тях професия срещу заплащане. 

Към тази форма на обучение се очаква да се присъединят и други училища, но според нуждите на бизнеса, който дава заявки за кадри, зависи какви паралелки ще бъдат разкрити, обясниха от ДОМИНО.

Коментари

Още от последните новини