Ученици от Строителния посетиха открито заседание на Окръжния съд

Ученици от Строителния посетиха открито заседание на Окръжния съд - E-Burgas.com

Ученици от Гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето" присъстваха днес на открито заседание на Окръжен съд – Бургас по дело за грабеж. Посещението е част от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", по която през настоящата учебна година работят съвместно Бургаските окръжен и районен съд и окръжна и районна прокуратура.

В заседанието днес, съдът одобри постигнато споразумение между Окръжна прокуратура – Бургас и защитата на подсъдимия, с което той се призна за виновен за извършеното деяние и получи наказание „Лишаване от свобода" за срок от 4 години и 6 месеца, при първоначален „строг режим".

Окръжният магистрат, Даниел Марков, изнесе открит урок-дискусия пред младите хора за реализирането на бързо правосъдие в страната ни. Председателят на съдебния състав разясни пред учениците, какви санкции предвижда закона, при това и аналогични престъпления. Какво е значението на смегчаващите и оттегчаващи вината обстоятелства по дадено дело, според законодателя. Всички ученици получиха като подарък от съда и малки книжки – Конституцията на Република България, които са предоставени от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Откритите уроци и посещение на съдебни заседания от ученици по Образователната програма продължават и през Новата 2018 г.

Коментари

Още от последните новини