Учени от цяла България се събират в Бургас, за да представят изследванията си за българските бежанци в началото на 20 век

Учени от цяла България се събират в Бургас, за да представят изследванията си за българските бежанци в началото на 20 век - E-Burgas.com

Национална научна конференция "Българските бежанци в Бургас и региона 1878 - 1945 г." ще се проведе от  27 до 29 септември 2017 г., като част от Дните на европейското културно наследство в Бургас. Организатори на престижния форум са Регионалният исторически музей и Община Бургас.

За конференцията са подбрани 31 научни доклада, които най-добре представят измеренията на преселническите процеси в периода от 1878 г. до 1945 г. Това е тема с огромно значение за историята на България и българския народ, която по специфичен начин се актуализира и днес. Акцентът на подбраните изследвания е върху Бургас и региона, тъй като голяма част от българските бежанци (над 30 хил. семейства) намират спасение и нов дом именно тук.

Докладите ще бъдат изнесени от тридесет и трима лектори - представители на институти при БАН, университети, музеи, библиотеки и дирекции на Държавен архив от цялата страна. Пленарната сесия с научните четенията ще започне на 28 септември в 10.00 часа в зала 311 на Колежа по туризъм.

Основните теми и направления, които ще бъдат разглеждани, са историческата динамика на бежанските процеси сред българите от 1878 до 1945 г., Бургаският регион - новият дом на българските бежанци, ролята на бежанците в живота на свободна България - политически, социални и икономически проблеми, както и етно - демографска характеристика на бежанците.

Съорганизатори и партньори на форума са Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Дирекция "Регионален държавен архив" - Бургас и Тракийски научен институт - София.

Очаква се материалите от конференцията да бъдат отпечатани в научен сборник през месец ноември 2017 г. и той да бъде представен официално в края на годината.

Коментари

Още от последните новини