Турски и китайски дрехи менте заливат пазара у нас

Турски и китайски дрехи менте заливат пазара у нас  - E-Burgas.com

Част от стоките съдържат опасни багрила със силно токсични химикали над нормите​

Опасни дрехи на пазара. На митницата контролните органи редовно задържат фалшиви стоки, които имитират известни марки. В някои от пратките са установени и непозволени оцветители в тъканите. До какво могат да доведат дрехите менте? Отговорът на този въпрос потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна" на "Нова телевизия" 

Миналата година са заловени над 1,5 милиона фалшиви артикули, което е с 1/3 повече в сравнение с 2017 г. Най-често задържаните стоки са имитациите на дрехи. Задържани са над 387 хил. артикула, които е трябвало да бъдат внесени у нас. При проверките бяха открити и тонове дрехи без документи и със съдържание на багрила със силно токсични химикали над нормите. Опасните стоки най-често се укривани в контейнери с текстилни изделия, които трябвало да достигнат до пазарите у нас. Сред тях инспекторите откриват имитации на световни марки при блузи, панталони, тениски, ризи, рокли и дори спално бельо. Дрехите менте влизат в страната основно от Турция, Китай и Хонконг.

На „Капитан Андреево" през последната година са спрени над 250 хил. фалшиви стоки. На граничния пункт вниманието върху всяка пратка е изострено. Некачествената изработка е първият сигнал за експертите, че са попаднали на менте. Обръща се внимание и на етикета. Той трябва да съдържа пълна информация за производителя.

Трябва да обърнем внимание на вътрешните и външни шевове. Фалшивите стоки бързо се разпъват, бързо избеляват, заяви Диана Маркова от Агенция „Митници".

Дори и с големите отстъпки, които се дават сезонно, все пак продукт на съмнително ниска цена най-вероятно е фалшив. Много често се спекулира с това, че е от минал сезон, че има разпродажба с 50-90% отстъпка. Каквато и да е отстъпката, марковата стока е скъпа, каза още експертът по авторско право Велизар Соколов.

Проверките показват, че част от стоките съдържат опасни опасни багрила. „Някои от ароматните амини, които се контролират, са опасни за човешкото здраве и тяхната употреба е забранена в текстилни продукти. Максимално допустимата стойност е 30 мг/кг, заяви лаборант-химикът Иван Гивечев. През миналата година тениски, внесени от Китай, се оказаха с опасни оцветители, чието съдържание е до 5 пъти над нормата.

Коментари

Още от последните новини