Tуроператори искат промяна в закона за туризма

Tуроператори искат промяна в закона за туризма - E-Burgas.com
Приморско/ Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Цялостно пренаписване на закона за туризма в частта му туроператорска дейност искат от бранша. Това обясниха представителите на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА) на съвместна пресконференция. Те считат, че нормативната уредба в момента повече пречи, отколкото да помага на бизнеса.

Според тях трябва да се направи актуализиране на изискванията за регистрация на туроператорите и туристическите агенции. Нужно е и осъвременяване на изискванията за извършване на тези дейности, считат още от сектора. Освен това е необходима и хармонизация на националното законодателство с ревизираната Европейска Директива относно пакетните пътувания и свързаните транспортни услуги

Промяна на размерът на таксите събирани по закона за туризма искат още туроператорите. Според тях въпреки направени промени тарифите за вписване в Националния туристически регистър остават високи.

Относно националната туристическа реклама и маркетинг експертите считат, че преди да се направи годишната програма е необходим анализ на ефективността на предприетите в предходния програмен период рекламно-маркетингови дейности по основни емитиращи пазари. Нужно е да се определят целевите пазари и видове рекламни дейности на основание за страна форми на туризъм, като фокусът да е насочен към пазари на Европейския съюз и съседни на страната ни държави.

Коментари