Туристите това лято - повече, но по-бедни

Туристите това лято - повече, но по-бедни - E-Burgas.com

Близо 333 хил. чужденци са почивали по курортите в Бургаска област от април до края на септември, показва анализът на Бургаската регионална туристическа камара. Ръстът е невиждан за последните години - 23,12%.
Браншът обаче остава критичен, тъй като хората, които избирали страната ни за почивка са под средната класа и харчат много малко пари извън предварително платените туристически пакети.

За 5-месечието през 2015 г. сме посрещнали 1 069 418 туристи, а този сезон те са 1 401 915, показва справката, цитирана от "24 часа". Бизнесът отчита и изключително добър септември с ръст на пристигналите туристи от 24,64 процента, което се равнява на 42 568 летовници.
Най-силно изразен е скокът при руснаците. Завръщането им през септември е категорично, тъй като туристите оттам са два пъти повече от същия месец през 2015 г.
Туроператори и хотелиери се радват на прилива от Германия - оттам у нас през септември са дошли повече 10 хил. туристи повече всравнение с м.г. Унгария, Чехия и Полша са другите добри пазари в първия есеннен месец.
"Тревожно е положението на пазари като Швеция и Казахстан, които не са изпратили нито един турист през септември", коментира пред "24 часа" шефът на туристическата камарата Иван Иванов. Според него още по-лош сигнал е спадът при израелците - с близо 17 на сто - за първи път от 5 години.
Според камарата добрият сезон се дължи основно на геополитически причини и благоприятните климатични условия това лято, но за да се запазят показателите е необходимо да се решат проблемите с липсата на квалифициран персонал, с раздутите цени при таксиметрови превози и медицинско обслужване.

 

Коментари

Още от последните новини