Туристическият бранш отново предлага въвеждането на ваучери за здраве

Туристическият бранш отново предлага въвеждането на ваучери за здраве - E-Burgas.com

Туристическият бранш отново застъпи идеята работодателите да раздават на служителите си ваучери за здравна превенция, стана ясно по време на годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА).

Те ще наподобяват тези за храна и ще са бонус към служителите, като по този начин ще се стимулира вътрешният туризъм. Моделът се прилага в Унгария от десетилетие, а от една година насам- и в северната ни съседка Румъния, която е отчела ръст в броя на местните туристи.

„Има още много път да се извърни за ваучерите за здравна превенция“, коментира темата зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. По думите й най-голямата тежест у нас пада върху Министерството на финансите. От друга страна, туристическото министерство има задачата да запази интересите на държавния бюджет и да не привилегирова част от индустрията на икономическите субекти. „Една добра идея трябва да се реализира по добрия начин и Министерството на туризма ще изиграе своята роля на медиатор между администрацията и бизнеса”, допълни Георгиева.

За да подпомогне туризма от ведомството разработват и проект, включващ 7 балнео- и СПА дестинации от обшо 58 населени места, който ще бъде финализиран тази есен. „Поискахме становища от общо 50 общини, които са базата за създаване на тези дестинации, и получихме позиции от над 30 от тях”, заяви по време на откриването на конгреса зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

От Министерството планират и възможно комбиниране на маршрутите за СПА и за винено-културен туризъм, както и за културно-исторически туризъм. След като бъде завършен, проектът ще бъде качен на страницата на Министерството на туризма, както и на интернет платформата ILoveBulgaria. Предстои дестинациите да бъдат включени в кампаниите, които представят България на туристически форуми и международни изложения.

На 27 септември, когато се отбеляза Световният ден на туризма, Георгиева разказа и още един проект, но този път за винено-кулинарни маршрути. Те ще бъдат общо 12, „също както месеците на годината”, поясни зам. министърът. Целта е да се популяризира тази мистична част от България, чието съдържание със сигурност е интересно.

 

Коментари

Още от последните новини