Трите бронзови крака открити край Деултум отиват в изложба на БАН

Трите бронзови крака открити край Деултум отиват в изложба на БАН - E-Burgas.com
bulgariatravel.org

Трите бронзови крака открити при археологически разкопки край резервата „Деултум“, ще участват в изложба на Националния археологически институт с музей към БАН, която ще се проведе в Деня на археолога – 14 февруари. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас директорът на Исторически музей-Средец Красимира Костова. В навечерието на професионалния празник на археолога, Костова отчете 2016-та като силна археологическа година.

„Откритите от Христо Прешленов три бронзови крака от статуи бяха сензационното откритие на годината. Историческият музей-Средец ще участва с тях като една от изключителните находки в изложбата на Националния археологически институт с музей към БАН, която ще бъде открита утре“, каза Костова.

При изследванията, които са направени през есенно-зимния период на 2016 година и които продължават през настоящата година, е станало ясно, че става въпрос за статуарна група, която е била в храма на Асклепий.

„Трите бронзови крака са изключително интересни. Надявам се тази година да открием и други показатели, които да ни дадат информация на кого са тези крака. Но по последна информация, те са от три различни статуии“, каза още Красимира Костова.

Коментари

Още от последните новини