Третокласници от бургаското ОУ „В. Априлов" станаха съдии, прокурори и охранители на Съдебната палата

Третокласници от бургаското ОУ „В. Априлов

Гражданското и наказателно производство и функциите на съдиите, прокурорите и следователите представи в открита дискусия с ученици от два класа на ОУ „В. Априлов" председателката на Районен съд – Бургас, Яна Колева. Невероятно въодушевление предизвикаха полицаите от Съдебната охрана на съда. Те пристигнаха в Съдебната зала, като представиха използваните от тях помощни средства, което провокира лавина от въпроси.

Съдия Колева запозна третокласниците с провеждането на съдебно заседание. Кой е подсъдим и кой обвиняем. Ролята на следователите, свидетелите и вещите лица. Оказа се че правата на децата, според малчуганите, се изразяват с правото им да играят, да се забавляват, да имат ваканции. За малките гости полицаите заплашват престъпниците. Те опазват града от крадците и хващат извършителите на криминални деяния. Директорът на Съдебната охрана на съда, Димитър Комитов, разказа за работата на полицаите в съда.

Заседателните тоги на съдията, прокурора и адвоката, бяха атракция в края на срещата. Съдебните охранители пък влязоха в несвойствена роля – да раздават автографи на учениците по тяхно настояване.

Интерактивният урок бе част от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", по която магистрати от бургаските Окръжен и Районен съд и Окръжна и Районна прокуратура осъществяват образователни срещи с млади хора.

Коментари

Още от последните новини