Тръгва нова програма за рибарите по морето

Тръгва нова програма за рибарите по морето - E-Burgas.com

„През месец юни ще стартира новата Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.“. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в град Поморие, където заедно с министър-председателя Бойко Борисов присъстваха на официалното откриване на рибарско пристанище, пише сайтът "Факти". Тя подчерта, че за първи път в този програмен период е създаден Консултативен съвет по рибарство, чрез който се отразяват исканията на сектора.

Министър Танева обяви, че са качени насоките за кандидатстване по мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултура“. „Мярката е насочена към бизнеса. Проекти до 50 000 евро ще са по облекчен режим, като по този начин даваме предимство на малките рибари, които кандидатстват“, каза още министърът. Тя допълни, че с цел Програмата да стигне до по-голям брой заинтересовани лица, има ограничения за това колко средства може да усвои един бенефициент.

Министър Десислава Танева пожела по-успешен бизнес, по-висок доход за рибарите и по-добри условия за живот на всички жители на Поморие.

Проектът “Реконструкция и модернизация на Рибарско пристанище – гр. Поморие” е на обща стойност 9 722 549,24 лв. Общата площ на новото рибарското пристанище е 41 309 кв. м. Една от най-съществените дейности при изграждането му е укрепването на бреговата ивица и строителството на предпазен вълнолом, съставен от зона за пристан на рибарски кораби, хелинг за 40 лодки и технологична площадка. Част от този вълнолом служи за защита на подходния канал при входа на акваторията. Крайбрежният хелинг на пристанището осигурява места за още 36 рибарски лодки. Има изградени три нови сгради – за рибна борса, за административно обслужване и за ремонтни работилници.

Коментари

Още от последните новини