Това е най-големият трик на "Черен петък"

Това е най-големият трик на

Най-често срещаното нарушение в търговската мрежа при тазгодишната кампания „Черен петък” е липсата на старата цена на стоките, съобщи пред „Дарик радио” Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

„Това затруднява потребителя в преценката дали процентът на намаление, с който той е бил изкушен да влезе в обекта, е истински. А и по такъв начин търговецът не изпълнява задължителното изискване на закона тази информация да се съдържа върху етикета на стоката”, обясни Маргаритов.  

Той даде пример и с друг показателен за такъв тип кампании случай. „На витрината на търговския обект с големи цифри и букви е изписано минус определен процент за всичко, а на същия този транспарант с много малки букви в някакъв ъгъл е посочено, че има доста изключения като групи стоки, за които този процент намаление не се прилага. Категорично нелоялна практика със заблуждаващ елемент”, коментира Маргаритов.

При проверките във връзка с кампанията в онлайн пространството е установено, че има нереални намаления. „Търговецът е повишил непосредствено преди старта на кампанията цената, след това анонсира процент намаление. Дори в един от случаите се получава така, че цената след намалението е по-висока, отколкото е била миналата седмица, например”, посочи председателят.

Коментари

Още от последните новини