Топлинен удар, а сега накъде!?

Топлинен удар, а сега накъде!? - E-Burgas.com

555037-l

След първите дъждовни и необичайно хладни летни месеци, горещите най-накрая дойдоха. Днес се очаква и един от най-топлите дни от началото на годината. Лекари предупреждават, че трябва да избягваме да излизаме в най-топлите часове между 11:00 и 15:00 часа, за да избегнем сърцебиене и топлинен удар.

Топлинният удар е състояние, което възниква при прегряване на организма в резултат на дълго влияние на слънчевите лъчи. Най-лесно се проявява при новородени бебета и деца на годинка.

До прегряване водят високата температура на въздуха, прекалено дебелите дрехи, особено ако са изкуствени. Те задържат изпарението на влага от тялото, предизвикват физическо натоварване и провокират недостатък на течности в организма, ако човек пие малко.

Топлинният удар е съпроводен с вялост, бърза умора, световъртеж, главоболие и мигрена. Дишането се затруднява, температурата се повишава до 40 градуса. Аго не се отстранят причините за прегряването, настъпва топлинен удар – човекът губи съзнание, пребледнява и започва да се поти.

Праките слънчеви лъчи могат да предизвикат слънчев удар. Първите признаци са – почервеняване на лицето и силно главоболие. После се появяват гадене, световъртеж и притъмняване, накрая се променя сърдечният ритъм.

Първа помощ при слънчев удар се оказва по следният начин: трябва да се подсигури чист въздух, човекът да бъде преместен на сянка, а на главата му да се сложат студени компреси. Пострадалият трябва да пие течности и да пъде поливан със студена вода, да бъде обвит с влажен чаршаф. Ако е изгубил съзнание, да му се даде да помирише амоняк.

Важно е главата да е по-високо от тялото. При повръщане главата се извърта настрани, за да не се задави човекът.

За да избегнете слънчев удар през лятото, слагайте винаги шапка и носете светли и лехи дрехи. Поддържайте питеен режим. Пийте вода с лимон, яжте повече плодове.

Ако при топлинен удар е спряло дишането и не се усеща пулсът, направете задължително изкуствено дишане и закрит масаж на сърцето. Естествено след това повикайте бърза помощ.

ПИК
Коментари

Още от последните новини