Тиреодит на Хашимото и лабораторната диагностика при поставяне на диагнозата

Тиреодит на Хашимото и лабораторната диагностика при поставяне на диагнозата - E-Burgas.com
тиреодит Тиреоидитът на Хашимото е заболяване, при което се потиска функцията на щитовидната жлеза. Тя започва да произвежда по-малко щитовидни хормони, отколкото е нужно за правилното функциониране на тялото ни. Причината е в имунната система на пациенти с тиреодит на Хашимото, при които тя спира да разпознава клетките и тъканите на жлезата като свои и започва да ги атакува като чужди за организма. Това води до нарушение във функцията й. Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията и произвежда хормони, които контролират метаболизма /т.е. колко бързо ще се изразходват калориите/, контролират сърдечната дейност, растежа и др. Симптомите на тиреоидитът на Хашимото могат да бъдат слабо проявени и да се задълбочават в продължение на години. Първият признак на заболяването най-често е уголемената  щитовидна жлеза, което може да се забележи като леко подуване отпред на шията, както и да се установи ехографски. Други признаци, дължащи се на понижена функция на жлезата са: наддаване на килограми, хронична умора, бледост и подпухналост на лицето, болки в мускулите и ставите, запек,  пацентът има усещането, че непрекъснато му е студено , косопад, разреждане на косата , косъмът е сух и се накъсва,  проблемно забременяване , нарушение в менструалния цикъл, обилна менструация, депресия, забавяне на сърдечната честота и др. 
Тъй като тези симптоми се срещат и при други заболявания, консултацията с лекар е абсолютно задължителна!
Причини за отключване на тиреоидит на Хашимото
Една от основните причини за заболеваемост от тиреодит на Хашимото е наследственото предразположение. На второ място са хормоните, като при  жените честотата на заболяването е седем пъти по-голяма, отколкото при мъжете. Друга причина е излишъкът на йод, както и някои лекарства с повишено радиационно натоварване.
Диагностика на тиреоидит на Хашимото 
Физикален преглед при личния лекар или специалист ендокринолог, придружен с ехография на щитовидна жлеза и кардиограма.
Лабораторна диагностика 
За точното поставянето на диагнозата тиреодит на Хашимото, желателно е да сe изследват слeдните показатели: TSH, FT4,FT3, antiTPO, antiTG, кръвна картина, холестерол, триглицериди, кръвна захар, както и други изследвания, назначени от лекуващия лекар.
При проследяване на ефекта от лечението е препоръчително да се следи нивото на TSH , холестерол, триглицериди,кръвна захар и др.
Д-р Марта Райкова, специалист "Клинична лаборатория" в МДЛ "Лина"
Коментари

Още от последните новини