Темида не се смили над Дрангула

Темида не се смили над Дрангула  - E-Burgas.com

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд -Бургас, с което е потвърдено 10 –годишното ефективно наказание на Илия Драгов,  по прякор Дрангула, за шест престъпления, най-тежкото от които отвличане. 
Подсъдимият и неговият защитник  обжалват  решението на въззивната инстанция пред ВКС, като искат изменение при намаляване размерите на наложените наказания и на присъдените обезщетения.

През пролетта на миналата година в сливенското село Глуфишево, Драгов отвлякъл  приятелката си Боряна Тодорова и я държал седмица в град Раднево.  Деянието представлява опасен рецидив, поради което Окръжен съд -Сливен му наложил наказание лишаване от свобода за срок от 10 години, което да се търпи при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип.  По същото време  в с. Глуфишево и в с. Гергевец, общ. Сливен, в условията на продължавано престъпление и в условията на опасен рецидив Илия Драгов е извършил 4  кражби  на чужди движими вещи –  ловна пушка, самоделен  сигнален пистолет, мобилен телефон,  велосипед, одеала, дрехи, храна - всичко на стойност  528.49 лв., от владението на различни лица, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.  

Илия Драгов е осъден и за това, че се заканил на Иванка Колева- бивша свекърва на приятелката му, че ще  убие нея и всички нейни близки - съпруг, снаха и внуци, както  за придобиване на оръжие и боеприпаси без надлежно разрешително, за грабеж и за приготовление за убийство.

Подсъдимият трябва да заплати на пострадалите Тодорова и Колева обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 3 000 лв. и 2000 лв.

Производството пред първата инстанция е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал фактите и обстоятелствата по делото и е съдействал за разкриване на обективната истина. Драгов обяснил, че извършеното отвличане е от любов и с цел да привлече вниманието на Тодорова, с която искал да живее далече от нейните роднини.  Подсъдимият има 11 предишни осъждания, като процесните престъпления е извършил 2 месеца след изтичане на предходно наказание за кражба. 

 Върховните магистрати  считат, че възражението в касационната жалба за игнориране от апелативните съдии на направеното от Драгов самопризнание и на тежкото му материално и социално положение, е неоснователно.  Според тях  въззивният състав е  изложил подробни съображения относно причините и подбудите за извършване на част от престъпленията, които се коренят в бита, емоционалната връзка и съвместното съжителство на Драгов и пострадалата Тодорова, чувството на ревност у подсъдимия, намерило обаче неведнъж израз  в прояви на насилие от негова страна.  Тези  изложени съображения на апелативния състав ВКС изцяло споделя.

Коментари

Още от последните новини