"Тайната вечеря на Дякона Левски" оживява на бургаска сцена

 „Тази вечер ще се опитаме да изиграем най-трудната си роля- ролята на СЪЗАКЛЯТНИЦИ. Съзаклятници в името на святото дело на АПОСТОЛА на свободата. До днес никой не е успял, едва ли ще успеем и ние. Защото всеки от нас, всеки от ВАС, всеки българин носи този човек в себе си, и каквото и да ви покажем, вие ще кажете : НЕ, НЕ Е ТОВА!...А кой е той всъщност? Защото наистина-какво знаем за ЛЕВСКИ?”

С тези думи от клетвата започва пиесата на Стефан Цанев „ ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ НА ДЯКОНА ЛЕВСКИ” която ще гостува на Бургас в навечерието на 144 години от обесването на Апостола.

ЗАКЛЕВАМ  се в Евангелието, в честта си и в отечеството си, пред Бога и пред честното събрание на съзаклятието, че от всичко, което ми се яви, няма да кажа и открия никому нищо до смърт и до гроб.

ЗАКЛЕВАМ се и обещавам, че полагам за смятата тази цел живот и имот.

ЗАКЛЕВАМ се и обещавам безусловна покорност на законите и на заповедта на съзаклятия ТАЕН ЦЕНТРАЛЕН БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ да пазя мълчание и тайност на делата. А в противен случай, ако бъда предател или престъпник, съгласявам се да бъда прободен от оръжието на това съзаклятие.

ЗАКЛЕХ СЕ!”

На сцената ще оживеят образите на Левски и Ботев , Матей Миткалото и Панайот Хитов, Димитър Общи, Наталия Каравелова......

Действието ще се разиграе в една единствена нощ, нощта преди обесването. Нощ, изпълнена с драматизма на всички въпроси, подозрения и терзания, обвинения и признания. Нощ, в която Дяконът ще изповяда сам себе си, а зрителят ще се опита да намери отговор на стряскащите и до днес въпроси за предателството, за идеалите , за цената на свободата.

Нощта преди бесилото на светинята Левски ще пресъздадат артистите Веселин Калановски, Милен Миланов, Георги Новаков, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Антоанета Добрева – Нети, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков, Иван Радоев, Владислав Виолинов, Иван Налбантов | Гост. Автор на постановката е Стефан Цанев, режисьор и сценограф Асен Шопов.

Премиерата на спектакъла ще бъде на 17 февруари от 19ч. на сцената на НХК.

Билети вече се продават на касата на НХК. За резервации 0894/898-098-Маруся Русева-организатор

Коментари

Още от последните новини