Татяна Лолова изнесе цял спектакъл и два часа разсмива публиката на представянето на автобиографичната си книга „1/2 живот“

Татяна Лолова изнесе цял спектакъл и два часа разсмива публиката на представянето на автобиографичната си книга „1/2 живот“ - E-Burgas.com

Първият си роман „Балканска рапсодия“ в Гранд Хотел и СПА Приморец днес презентира и Мария Касимова - Моасе

Цял спектакъл с дължина от два часа изнесе днес (13 октомври) пред бургаската публика великолепната актриса Татяна Лолова. От време на време действието включваше и журналистът и продуцент Георги Тошев, с когото дамата с вечната усмивка си подаваше безкрайно забавни реплики. Сцена на изявата бе Гранд Хотел и СПА Приморец, а повод за срещата - представянето на седмото издание на автобиографичната ѝ книга "1/2 живот", част от афиша на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест.

Присъстващите имаха възможността да се насладят на истинско импровизирано представление, изпълнено със смях и добро настроение. Вместо да чете части от творбата, брилянтната актриса разказа и изигра различни истории и случки пред късметлиите от публиката. Гостите разбраха, че любимата ѝ роля е на Уини в "Щастливи дни" на Бекет и чуха любопитните обстоятелства покрай сбъдването на тази пиеса. После, вечно усмихнатата актриса разказа и за перипетиите покрай постъпването си във ВИТИЗ – както е разбрала в един момент - с връзки. В изпълнение на патрона на Порт Прим Арт Фест звуча и история за портретна изложба от само два портрета, дело на художника Иван Газдов и много други забавни разкази.

В края на срещата си с бургаската публика, Татяна Лолова изнесе кратък рецитал – в който влезе последователно в ролята на две съседки, които се надприказват. Изпълнението и за пореден път разсмя публиката и заля актрисата с аплодисменти. Всички желаещи получиха автографи от една истинска дама, която сякаш има свой неизчерпаем източник на енергия и добро настроение, които неуморно предава на околните. Нейна е най-устойчивата и здрава усмивка в историята на българските кино и театър.

Часове по-късно, в Гранд Хотел и СПА Приморец програмата от последния ден на Порт Прим Арт Фест продължи с представяне на първия роман на Мария Касимова-Моасе. Творбата носи яркото име „Балканска рапсодия“ и е чудно пътешествие из корените на нейния автор, от Бургас – до Истанбул, от реалното – до магичното. Героите в творбата са базирани на близки на Мария Касимова-Моасе, но все пак, както уточни тя, преобладава художествената украса и случки, затова и имената им са различни от реалните.

Книгата е пример за балкански магически реализъм. Тя разказва изключително живо съдбините на своите герои. Тълкува, скача от герой в герой. А от време на време, за малко ги оставя да си поемат дъх – докато Мария води разговор с някой от близките си – прототипи за героите в творбата. Книгата е един откровен разговор, едно чудно пътешествие, из живописните улици на някогашен Бургас, из сокаците на Истанбул, където героите срещат обич от непознати, дистанциране и отхвърляне от близки, пъстри нрави и познати предразсъдъци.

Историята на творбата Мария Касимова-Моасе разказва на фона на снимки на семейството и, на Бургас, на „Морско казино“, някогашния хотел „Приморец“, любимата на всички бургазлии църква „Св. Св. Кирил и Методий“… Визуалните впечатления и разказът допълва и специален музикален фон. Той е дело на един от роднините на Мария – който е певец. Пеенето му тя запомня някога, като малка, докато той гостува у баба ѝ Марийка фурнаджийката. След години, докато пише „Балканска рапсодия“ на остров Менорка, където живее със съпруга си, тя открива, че има нужда от помощ за пресъздаването на достоверен облик на Истанбул. Тогава си спомня именно това пеене. Останалата част от историята можете да чуете сами от Мария, на някоя от срещите и с публиката.

Фестивалът на изкуствата се провежда за втора поредна година. Негов организатор и инициатор е Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас.

Коментари

Още от последните новини