Търсят се войници: Над 3 хиляди са незаетите места в армията

Търсят се войници: Над 3 хиляди са незаетите места в армията - E-Burgas.com

Над 3 хиляди са незаетите места за войници в армията. Най-голям е проблемът в Сухопътни войски. През изминалата година в Сухопътни войски са обявени 900 свободни места, от които 500 са заети. Изискванията към кандидатите за войници са възраст до 28 години, да са български граждани, неосъждани, да покриват медицинските критерии и да издържат физическия и психологическия тест, съобщава bTV. 

„Нашата цел не е да приемаме войници с ниво на интелигентност близко до Айнщайн. Едно средно образование осигуява необходимите знания за покриване на теста”, посочи ген. Михаил Попов, командир на Сухопътни войски. В 101 полк Смолян кандидати за войници не липсват. 80 са назначените в последната година.
 
„От Смолян съм си. Така, по този начин и тази професия и нещата, които усвоявам , бих бил полезен на хората, на цивилните в различни ситуации, които много често попадаме тук в планината, като бедствията”, заяви сержант Станислав Ковачев. Алпийският полк е помагал на населението при наводнения и пожари, често се намесват и при тежки зимни условия.
 
„Нашите военни формирования за действие при тези бедствия са едни от най-подготвените в рамките на сухопътни войски , защото имат изпълнение на реални ситуации на терен и при бедстваща ситуация”, посочи полк. Димитър Кацаров, командир на 101 Алпийски полк.
 
Стартовата заплата е 840 лв., но с надбавките може да достигне 1000 лв., като с договора има и социални придобивки. До 2021 г. военното министерство е предвидило средства за още 800 длъжности годишно.

Коментари

Още от последните новини