"Там след зимата" - светлина, любов, пробуждане

Руската петеса Валентина Сергеева и Наталия Недялкова, дългогодишен журналист, поет и преводач, представиха своята съвместна творба "Там, след зимата". Премиерата се състоя на 10 юни в Дома на писателя в Бургас. Книгата съдържа творбите на двете авторки на руски и на български, а също така и стихове на Валентина Сергеева в превод на български език. Артистичната проява на Валентина Сергеева в Бургас не е случайна. Гостуването в крайморския град през есента миналата година вдъхнови авторката за новата й книга, която е написана в съавторство с бургаската поетеса и преводач Наталия Недялкова.

Валентина Сергеева е автор на 23 поетични книги и текстове на близо 300 песни, доктор на икономическите науки,  вице-президент на Академията на руската словесност и изящните изкуства, носителка на  знака "Гвардия на космонавтиката" и ордена на правителството на Белгия "Де Шевалие". 

По инициатива на писателката на 15 юни в Бургас ще се проведе и музикално-поетичния спектакъл "Да се разбираме". Той ще се състои в Концертната зала "Проф. Иван Вульпе" в Бургас от 19:00 часа.Песни по стихове на Сергеева в Бургас ще изпълнят заслужилият артист на Русия Иван Беседин, лауреатът на престижни музикални конкурси Сергей Зыков, народният артист на Русия Евгений Казановский, Наталия Кузьминская, Алла Плоцкая и млади изпълнители от студио "Съзвездие".

Бургаското участие в концерта са младото дарование Далия Ангелова и художникът музикант Жеко Стоянов.

Концертът и премиерата на стихосбирката "Там след зимата" се организират в рамките на проект на Международния творчески съюз "Кирилица". Основното послание е, че независимо от различието на езиците, на които говорят различните народи, моралните категории и уважението към духовността им позволяват да общуват на универсалния език на етиката, патриотизма, хуманизма и общочовешките ценности. Музикално-поетичните спектакли под този надслов вече са преминали в Париж, Рим, Виена, Лондон, Барселона, Талин и други големи европейски градове, сред които е и Бургас.

*Валентина СЕРГЕЕВА
СЪЩЕСТВУВА

Аз вярвам: благородството все още съществува в този свят,
Където всеки всекиму е брат.
Че честността, честта ще бъдат вечни
че верността ще оцелее въпреки различни пречки.

Да, зная: съществуват също и предатели,
Глупци, негодници, ласкатели:
Такива, на които
всичко е отдавна безразлично,
Че има свят, потънал в мрак безличен.

Но вярвам, зная, ще пребъде любовта,
В един прекрасен свят, без кухи и натруфени слова
И тази справедлива и добра Вселена
ще създаде не някакъв фалшив кумир,
а твоя собствен гений.

Твърдя - не украсявам, не измислям,
Какъв ще е светът ни от самите нас зависи. 
Щом носим светлина, и той ще бъде слънчев 
Щом мрачни сме, и той ще бъде жлъчен.

Коментари

Още от последните новини