Такситата в Бургас с най-висок данък в страната

Такситата в Бургас с най-висок данък в страната - E-Burgas.com

Таксиметровите шофьори отново се готвят да протестират, ако бъде наложен непосилен според тях данък за превоз на пътници, въведен с изменение на Закона за местните данъци и такси като аналог на подоходния данък. Това съобщи председателят на синдикат „Авто 94” Димчо Иванов по време на заседанието на комисията по транспорт във варненския общински съвет. По думите му първи в протестните акции ще са колегите му във Варна и Бургас, а в столицата вече се водят преговори в министерството на транспорта за размера на новия налог.

По закон той трябва да се движи в рамките на 300 – 1000 лв., а решението за точния му размер е в прерогативите на местната власт. До момента са ясни размерите на данъка в Русе – 550 лв. , Добрич – 500 лв. , Бургас – 900 лв., София – 850 лв. Предложението на група съветници от транспортната комисия е таксиметровите превозвачи във Варна да плащат годишен данък от 850 лв. за всяка жълта кола.

„Това прави 70 лв. месечно или 10 процента от заложената в разчетите ни средна заплата от 700 лв. и е съизмеримо с подоходното облагане при всички други професии”, аргументира се председателят на транспортната комисия Добромир Джиков. Той даде да се разбере, че общината е склонна на отстъпки при нови автомобили с висок екокоефициент на отработени газове, при хибридни коли и т.н. И подчерта, че очакваният приход от новия налог в рамките на 1,6 млн. лв. е пренебрежимо малък на фона на 247-милионния бюджет на община Варна.

Не така обаче стоят сметките при превозвачите. Те за пореден път изтъкнаха, че работят под себестойност - по техни изчисления била 90 ст. на километър пробег, а минималната цена в момента е 70 ст. Към това прибавят разходи за застраховки, такси за обслужване от централа и ред други. Признаха, че едва 10-15 процента от бранша работи „на светло”. И предположиха, че повечето им колеги ще предпочетат да регистрират дейност в съседни на Варна общини заради по-ниските данъчни ставки, но ще продължат да возят варненци.

В крайна сметка съветниците от транспортната комисия не се спряха на конкретно число, а решиха да предложат в пленарна зала 3 варианта за размера на новия данък върху таксиметровия превоз – 850 лв., каквото беше първоначалното предложение на група съветници, 500 лв. предложени от Националния съюз на превозвачите, и 400 лв., за които настояват от „Авто 94”.

Гинка Христова, Днес+

Коментари

Още от последните новини