Създадоха Национален съвет за контрол на морбили

Създадоха Национален съвет за контрол на морбили  - E-Burgas.com

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев издаде заповед за създаването на Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили. Новосформираното звено ще трябва да следи за развитието и разпространението на опасната болест и да предложи начини за ограничаването й. 

100 от общо 8 000 деца в пловдивския квартал “Столипиново” не са ваксинирани срещу морбили, паротит и рубеола, посочват от здравното министерство. Създадена е необходимата организация, така че те да бъдат имунизирани през следващите дни. Установените огнища са овладени, с което специалистите се надяват да предотвратят разпространението на опасната болест.

Това са първите мерки, взети от компетентните органи. Към момента  потвърдените от Националната референтна лаборатория случаи на морбили са три и те ще бъдат изпратени в референтна лаборатория в Европа, за да се уточни откъде е пренесено заболяването. За други пет случая тепърва се чака потвърждение.

”Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина, и тя е включена в имунизационния календар. При тези свободни граници вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път”, обясни на медиите и.д.  Главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова.

Министерството на здравеопазването призовава родителите при всяко съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.

Коментари

Още от последните новини