Световноизвестен психолог: Огледалото е мистика, внимавайте кога и в какво настроение се оглеждате!

Световноизвестен психолог: Огледалото е мистика, внимавайте кога и в какво настроение се оглеждате! - E-Burgas.com

Световноизвестният психолог Моника Балаян разкри специално за читателите на е-Бургас каква е ролята на огледалото в нашия живот. Балаян е дипломиран психолог, завършила Ереванския Държавен Университет. Преминала обучение при най-добрите треньори на Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ. Нейните консултантски професионални услуги търсят в цял свят. Има повишение на квалификацията като треньор, консултант в Немската програма ProSME, в международната организация Таcis SMEARM, в В Американската програма АЕD.
Работила е в администрацията на Президента на Р Армения, била е ксперт при съветника на президента, разработва програми за комуникация на президентския апарат с обществеността в периода на преход.
Провела тренинги и консултирала като независим треньор, психолог–консултант в различни градове на Армения, както и в Сочи, Москва, Новосибирск, Ростов, Екатеринбург – в Русия, в страни като Германия, България, Кипър, Украйна, Белорусия. Консултирала компании като „Евростан Уют" - Армения, „Кофейная контата" - Русия, „АРМИМПЕКС" Банк – Армения, „Немски колеж по финансово и банково дело", „Амиот", „Арлиан", „Анелик Банк", GTZ. „Институт за развитие на бизнеса и човешките ресурси".

Консултирала VIP персони.

Провела над 400 Учебно-оздравителни курса, Курсове за развитие на интуицията, Тренинги за самоусъвършенстване, Комуникация, Разрешаване на конфликти, Тренинги за жени, Развитие на способностите, Разкриване на вътрешната сила, Ароматерапия и т.н. по цял свят.

А най-голям е успехът й в областта на смехотерапията.

 

Според Моника Балаян няма по- мистичен предмет от огледалото. Тя съветва читателите на е-Бургас да внимават в какво настроение се оглеждат, в какво огледало се оглеждат и дали винаги се усмихват на изображението в огледалото.

-Наистина ли е мистичен предмет огледалото, Моника?

-Огледалото, аз  асоциирам със свят, един различен свят. Свят, който показва нещо. Погледнато философски, ние живеем в огледален свят. Важно е по  какъв начин гледаме в огледалото. И аз самата се учудвам как в различни огледала,  човек изглежда по различен начин. И това не трябва да учудва никой. Огледалото има памет.

На мен огледалото, ми прилича на вода, напомня ми вода. Има връзка между вода и огледало. Водата има памет. Това е доказано вече, феномен е. Запаметява чувства, настроения. Огледалото  също има памет. Не е случайно, че още в древността са считали огледалото за мистичен предмет. И в Армения, и в България, при смърт, покриваме огледалото, за да не вижда мъртвеца, за да не вижда сълзи и мъка. Така е и до днес. Това никак не е случайно.

И тъй като огледалото има памет, не трябва да се оглеждаме в чужди огледала, подарък огледало не трябва да се прави. Човек сам трябва да си го избере. Защото всичко е запаметено в огледалото. 

-Как така? Звучи странно и в същото време вълнуващо?

-Може всеки да направи практически една техника. Огледайте се в огледало усмихнати. Погледнете на себе си от хубавата страна. Погледнете се колко сте хубави. И следващият път, когато се огледате, ще видите наистина, че сте красиви.

Когато се огледате критично и започнете да виждате бръчиците, когато сте в лошо настроение, тогава винаги ще виждате това, в това огледало, Вие ще бъдете грозни, намръщени. Няма да се харесате.

Когато сте в някаква стая, офис и там сте преживели стрес, неприятна ситуация и в такъв момент сте се оглеждали в огледалото, след това колкото и пъти да се гледате, все ще виждате измъчен поглед и тъжни очи.

Огледала, в които човек е гледал с лоши мисли или енергии, когато е плакал, със сълзи, винаги ще вижда такъв образ.

-Добре, човек не винаги се оглежда в добро настроение, има ли техники, които чистят енергията на огледалото?

-Трябва да бъдат измити с чиста вода, може и светена вода. Огледалата трябва да се измиват само с вода, никакъв сапун, никакъв препарат. Трябва да бъдат изчистени.

Огледалата връщат човек  тук и сега. Това е много важен предмет в нашия живот.

-А как психолозите използват огледалата?

-Психолозите с интерес изучават огледалата. Има много техники на психолозите с огледала. Ще Ви дам един класически пример, който е много разпространен в психологията.В една американска компания имали конфликтна ситуация. Поканили психолог, за да разбере защо хората по цял ден са подтиснати, изнервени. А фирмата била голяма, служителите получавали големи заплати, имали добри условия на труд. Но все пак имало напрежение, което пречело на нормалния работен процес.

Психологът започнал да изучава. Това, което му направило впечатление, че всяка сутрин, служителите трябвало да се чекират на един малък пункт. Сутрин там се пълнило с много хора. А който закъснее с десет минути, бил глобяван.

И така преди да влязат хората се изнервяли и денят им започвал с напрежение.

Какво било решението на психолога. Първо, че се увеличил пункта за чекиране, освен това до пункта били сложени няколко големи огледала. И какво станало ли? Всяка сутрин хората се оглеждали преди да влязат и изместили напрежението си от дали ще закъснея за работа, с това как изглеждам сутрин. Така огледалата успокоявали хората. Така се е решил проблема. Вниманието вече отивало на друго място.

-А в ежедневието си как да се справяме, когато ни е напрегнато, когато сме в конфликтна ситуация?

-Когато вървите по улицата, оглеждайте се във всяка витрина. Когато сте намръщен, веднага при оглеждането, човек се усмихва. Когато човек е малко прегърбен, започва да се изправя. Така се подобрява настроението. А когато сме в офис или в градски транспорт, извадете малкото си огледалце и се усмихнете. То има памет. Уверявам Ви. Не е трудно да се направи. Опитайте и ще видите ефекта. Усмихвайте се в огледалото, за да сте красиви винаги. За да не се получи като в онзи анекдот: Една жена попитала огледалото: "Огледалце, огледалце, кажи ми коя е най-красива на света. А огледалото, знаете ли какво отговорило- "Дръпни се, за да видя".

Очаквайте интервю само в е-Бургас със световноизвестния психолог Моника Балаян, в което разкрива интересни детайли от професията психолог, както и интересни моменти от практиката й. 

Коментари

Още от последните новини