Стряскащи данни: Близо 80% от учениците в Бургас се хранят неправилно

Стряскащи данни: Близо 80% от учениците в Бургас се хранят неправилно - E-Burgas.com

Децата наблягат на чипсове и безалкохолни напитки със захар, избягват физическата активност 

Близо 80% от учениците в Бургаско се хранят неправилно, съобщават от Регионалната здравна инспекция-Бургас по повод Европейския ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва днес.

Според проведена анкета от здравната инспекция на 280 ученици от Бургас и Айтос, става ясно, че 22% от тях се наблюдава редовно хранене /4-5 пъти дневно/, при останалите се установи неправилен хранителен режим с 1-2 хранения дневно или повече от 5 пъти на ден. Наблюдава се ниска консумация на мляко, млечни продукти, риба и пълнозърнест хляб, сравнително висока консумация на сол и безалкохолни напитки със захар, крайно недостатъчна физическа активност сред подрастващите.

За първи път през месец май 2011 г. в България се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Целта му е да се обърне внимание за пандемичното нарастване броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване и свързания с това повишен риск от смъртни случаи от сърдечносъдови или метаболитни заболявания. Според проучвания на експерти от ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти.

Половината от всички възрастни хора и една пета от децата в страните от Европейския регион са с наднормено тегло. От тях една трета са вече със затлъстяване. Експертите алармират, че в Европа свръх теглото и затлъстяването се превръщат в епидемия.

По данни на НЦОЗА в България 2 милиона от възрастното население е със свръх тегло, а един милион със затлъстяване.

От РЗИ- Бургас предлагат 12 препоръки за здравословно хранене:

Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови.
Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества.
Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
Приемайте ежедневно достатъчно вода.
Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.
 

Коментари

Още от последните новини