Строят оградата на границата без търг

Строят оградата на границата без търг - E-Burgas.com
brazda Изграждането на още 82 километра ограда по българо-турската граница ще стане без обществена поръчка, решиха народните представители, като приеха окончателно промяна в Закона за обществените поръчки, пише cross.bg. Целта е намаляване на миграционния натиск към България и целия Европейски съюз.

Вносителите от ГЕРБ се обосноваха с ангажимента на страната ни за охрана на външните за Европейския съюз граници. Всички парламенарни групи, без ДПС, подкрепиха законопроекта. Част от депутатите на ДПС гласуваха против, други - "въздържал се".

Поправката в Закона за обществените поръчки беше внесена спешно след настояване от страна на премиера Бойко Борисов. Според изчисленията, които той представи, оградата ще струва 90 милиона лева.

"Всеки ден забавяне по изграждане на съоръжението носи допълнително натоварване", каза бившият военен министър и сега депутат от "БСП - лява България" Ангел Найденов.

"Миграционният натиск е системен проблем за България. Ще подкрепя тази промяна, но проблемът няма да се реши само с нея", каза генералът на АБВ Михо Михов.

И БДЦ подкрепи този проекта, защото: "Всяко забавяне е смъртоносно за нашата страна. Скоро идва март, април и не се знае колко нелегални емигранти ще се появят на границата", каза Росен Петров.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни на премиера Бойко Борисов, че изграждането на оградата е записано в коалиционното споразумение. "Ангажиментите трябва да се изпълняват", многозначително заяви Симеонов. Борисов му отговори, че е готов още другата седмица да почне изграждането на оградата, ако се направи изключение от закона за обществените поръчки.

Коментари

Още от последните новини