Строителното министерство откри нарушения при санирането

Строителното министерство откри нарушения при санирането - E-Burgas.com

Проверка в края на миналата година на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е показала нарушения при одобрените вече за саниране сгради. Затова съответните кметове са били предупредени, че съответните проекти може да не бъдат финансирани изцяло от Българската банка за развитие.

Това се разбира от писмо на строителния заместник-министър Николай Нанков, цитирано от в. "Сега".

Проверката е била на случаен принцип и е установила, че общински чиновници и проектанти са одобрявали недопустими за финансиране по програмата разходи. Такива са например техническото и енергийното обследване на сгради, подмяна на радиатори и асансьори и др.

В указанията на министерството изрично е посочено, че по отношение на мерките за енергийна ефективност ще се финансира "икономически най-ефективният пакет от енергоспестяващи мерки за сградата, с който се постига клас на енергопотребление С".

В допустимите дейности са обновяване на общите части, конструктивно усилване и енергийно ефективни мерки, които обаче са предписани след обследване на сградата.

Междувременно в неделя председателят на Сметната палата Цветан Цветков обяви пред държавното радио, че одитната институция ще провери националната програма за саниране.

Към момента по националната програма за саниране са заложени 2 млрд. лв., половината от които след оставката на това правителство.

Коментари

Още от последните новини