Строим патрулен кораб за почти 1 млрд. лева, три фирми точат зъби за поръчката

Строим патрулен кораб за почти 1 млрд. лева, три фирми точат зъби за поръчката - E-Burgas.com
news.bg

Три фирми са изпратили оферти по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС) до края на срока, който изтече вчера. Компаниите са от Германия, България и Италия.

Междуведомствената работна група ще отвори офертите на 22 април в Министерството на отбраната, съобщава БНТ.

Рботната група, кояго ще преценява офертите е с председател заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, а нея влизат експерти и административни лица от Министерството на отбраната, Министерството на финансите, Министерството на икономиката, Министерството на външните работи и ДАНС.

Съгласно утвърдения график следващата стъпка е оценка на офертите. Работата на междуведомствената работна група завършва с окончателен доклад с оценка и класиране на подадените оферти, който се утвърждава от министъра на отбраната, и се внася в Министерския съвет за разглеждане и одобряване.

През юли 2018 г. НС прие актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС)“. Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект е 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г.

Целта е да бъдат получени два многофункционални модулни патрулни кораби, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз. Те трябва да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация.

Коментари

Още от последните новини