Стрелят по Калин Врачански на Бургаска сцена

Стрелят по Калин Врачански на Бургаска сцена - E-Burgas.com

Хитовата постановка "Стреляйте по артиста" стъпва на Бургаска сцена. Неостаряващата класика на Александър Островски „Лес“, е много повече от бляскаво реализирана комедия с всички вечни „атрибути“, а превъплащението на звездния тандем - Калин Врачански, Георги Къркеланов, Антоанета Добрева – Нети, Владислав Виолинов, Яна Бобева, Александър Дойнов, Йордан Ръсин, Йордан Алексиев, Стойко Пеев и Радосвета Василева, ще ви остави без дъх.

В търсене на нова роля двама провинциални артисти Щастливцев и Нещастливцев обикалят от град на град, а далеч от простолюдието в големите си имения група богати и алчни персони делят гори за продан и хиляди рубли. Господарката на едното имение, Раиса Гурмижска  (Антоанета Добрева – Нети), е властна скъперница, която е лудо влюбена в своя коняр и е готова да погази всичко и всички за още няколко рубли в ковчежето си. Ненадейно обаче се оказва, че има някой, който й пречи да бъде спокойна. И това е нейният собствен племеник и наследник, който е един от артистите – в онова време това е мръсна дума, която буди отвращение у „висшата класа“.Каймакът на обществото от тогава, разбира се, много прилича на така познатите ни елити днес – печелят много, говорят за благотворителност, но „Какво добро са направили наистина?“, пита Нещастливцев в края на пиесата. Разочарован от реалността, в която се налага да живее, той избира нищетата и безпаричието, пред това да се продаде на нечисти помисли и мръсни сделки.Комедията се преплита в трагедия, иронията преминава в сарказъм, а сълзите вече са изгубили силата си в животa на двамата провициални артисти. Калин Врачански и Георги Къркеланов са повече от добри партньори по пиеса, те си пасват идеално на сцената. Чаплиновите етюди, които двамата артисти изпълняват, подгонени ту от разярени куршуми, ту от собствената си глупост, карат публиката да избухне в смях. Сценичните боеве, които са основна част от действието през цялото време, са бутафорни, но толкова добре преценени, че се чудиш как е възможно да не направят нито една грешка.

Всички тези образи се допълват идеално от сценичното пространство с един черен кон и безброй врати, които се отврят и затварят като в анимационен филм. Музиката е толкова точно подбрана, че към края вече си сигурен, че ще излезеш, пеейки си или подскачайки казачок (нямам идея дали точно това танцуваха). Да, постановката е три часа и, но си струва да отделите това време.

Сценична версия и постановка: Николай Ламбрев - Михайловски
Сценография и костюми: Марина Райчинова
Музика: Дони - Добрин Векилов

Премиерата на постановката е на 28 март от 19ч. в зала "ОПЕРА"

Билети се продават на касата на НХК

За информация тел.: 0894/898-098

Маруся Русева, организатор

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини