Страшен скандал на протеста на миньорите, плашат директор с окупация пред дома му (Видео)

Подземния въгледобив е пред закриване, пари се чакат есента, но само ако пазара живне

Голям скандал заформиха миньорите от мина Черно море, които тази сутрин излязоха на пореден проетст заради неизплатени заплати. Група от около 50 човека си изля гнева върху изпълнителния директор на мината Русомир Калоянчев, тъй като в петък, когато били раздавани пари за последно не всички работници получили по 220 лв., а само част от тях.

Самият Калоянчев сподели, че мината е закъсала, производителността и качеството са намалели драстично и пари няма. „Фирми, които са свързани с нашата група, трябва да окажат съдействие, за да се платят тези заплати. В началото, когато тръгна закриването на мината, бяха обещали средства, но засега не са осигурени. Лятото беше много тежко за енергийния бранш. Потреблението на електроенергия е ниско, цените на ел енергия от въглища, след новия период от юли се сринаха, сега се надяваме на есента, ако потръгнат нещата да се осигурят някакви пари“, каза Калоянчев.

Сумата, която собствениците на мината дължат на работниците е 340 000 лв. Преди била много по-голяма – 500 хил.лв., но през април и май били извършвани плащания.

Самият рудник също закъсал. Запасите му вече не били качествени, мощността на пластовете е много малка и затова качеството на въглищата, които вадят се влошило рязко. Това води и до ниската им изкупна цена.

„Конюнктурата на пазара пък е неблагоприятна, виждате че всичко вече се преориентира на газ и други алтернативни енергийни суровини. Затова регулаторът намаля цените на въглищата и ние като подземие ставаме все по-неконкурентно способни. На практика подземният въгледобив е обречен. Подземието е пред закриване“, добави директорът на мината.

Като проект предстои да бъдат съборени двете кули в мината, но средства за това няма. Миньорите пък се заканиха, че ще продължат с действията си докато не получат всичко дължимо до стотинка, дори заплашиха Калоянчев, че се преместят на протест пред дома му. Днес рано сутринта те блокираха за няколко минути пътя пред мината, а след това и главния Бургас - Сарафово.

Галерия
Коментари

Още от последните новини