Стотици чакат с часове пред храма в Меден Рудник

Стотици чакат с часове пред храма в Меден Рудник - E-Burgas.com

Стотици жители на най-големия бургаски комплекс чакаха с часове, за да влязат в новоизграждащия се храм "Свети Никола Чудотворец". Многобройни бяха желаещите да вземат върбови клонки, осветени от свещениците и да се помолят за здраве и благоденствие.

Очакваният повече от 15 години строеж на църквата в бургаския квартал "Меден рудник" стартира на 2 октомври 2008 година. Преди наливането на основите, в тях беше поставен основен камък, съгласно църковната традиция. За градежа на църковния комплекс бяха усвоени 250 000 лв. През годините строежа на храма продължаваше с помощта на дарители и миряни. Миналата година от общинския бюджет бяха отпуснати 150 хиляди лева.Средствата бяха отпуснати за строително – монтажни дейности за довършването на църковния комплекс и и бяха гласувани на сесия на Общинския съвет. За довършването на църквата са нужни 760 хиляди лева, а за построяването и оборудването на целия комплекс ще трябват около 2 милиона и половина лева. Изграждането на храма в "Меден рудник" ще бъде част от голям църковен комплекс с училище, трапезария и др.

През август, миналата година,  от Националния исторически музей с церемония беше изнесена и предадена  на църквата  чудотворната икона на св. Богородица Козница. В нея са вградени и мощите на четирима знакови светци – св. Пантелеймон, св. Харалампий, св. Дионисий и св. Петка Българска. Цял месец миряните можеха да се поклонят пред чудодейната икона.

Храмът  в Меден рудник е може би най-уникалният в България. Излят от бетон и с огромни размери. Той е вторият по големина в България след „Александър Невски”. На всеки църковен празник камбанненият звън огласява комплекса и събира православните християни на слубжа. 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини