Стикер с вграден чип ще показва екокатегорията на автомобилите у нас

Стикер с вграден чип ще показва екокатегорията на автомобилите у нас - E-Burgas.com
Deprecated: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/eburgas/public_html/template/default/post.php on line 318

Стикер с вграден чип ще показва екокатегорията на автомобила. Екологичните групи са пет и ще се определят при техническия преглед на превозното средство.
 
В дните с пикови стойности на замърсяване на въздуха, на автомобилите, които отделят високо количество вредни емисии ще може да се забранява да влизат в центъра на градовете. Новите екокатегории ще взимат предвид вида гориво, като така автомобилите с газови уредби ще бъдат облекчени. Вграденият чип, който ще показва екокатегорията на автомобила, ще се намира в стикера за годишна техническа проверка, предвижда проектонаредбата. Автомобилите с газови уредби ще спадат към по-екологичните.

Проектонаредбата предвижда не само по-лек режим за автомобилите на алтернативни горива като природен газ, но и различна методика на измерване на изгорелите газове, заяви пред БНТ инж. Георги Илиев от Националната камара на автосервизите. Стикерите няма да кореспондират пряко с европейския стандарт, изтъкна той.

"Един от най-вредните газове, който се измерва, е въглеродният окис, който е с 20-25% по-нисък в алтернативните горива от бензина. Така автомобилът ще получи стикер с по-висок еко клас, но не с по-висок „Евро“ клас", обясни инж. Илиев.

За да бъдат екологични автомобилите с алтернативни горива, горивните им системи трябва да бъдат настроени правилно. Сега се измерват изгорелите газове на основното гориво, а сегашната проектонаредба предвижда да се измерва общото отделяне на изгорели газове.

Наредбата ще поощри хората да си ремонтират и подменят катализаторите, тъй като без тях на практика не може да се изпълни еконормата, зададена от производителя.

Коментари

Още от последните новини