Стефка Петкова: Футболът не е само за мъже

Стефка Петкова: Футболът не е само за мъже - E-Burgas.com

Представяме ви Стефка Петкова, едно от най-големите бижута в националния ни отбор по женски футбол. Стефка започва да се занимава професионално с футбол след 2012 година, като освен в националния отбор, тя се състезава и за ФК "Спортика Благоевград". Тя играе футбол, буквално от както се помни. "Събирах се с момчетата пред блока и ритах заедно с тях. В основното училище също играех постоянно, по време на часовете по физическо, така много бързо разбрах, че футбола е моята страст", разказва тя.

Професионално започва да играе футбол, малко след 2012г., като треньорите и бързо виждат таланта и много скоро и предлагат място и в националния отбор по женски футбол. "От две години играя и за ФК "Спортика Благоевград". Тъй като, красивата, талантлива и млада футболистка учи в Бургас, не винаги успява да тренира заедно с отбора си. Затова пък се подготвя самостоятелно, като полага доста сериозни усилия върху развитието си.

"Този спорт ме е научил на много, но най-вече на колективизъм, отборна игра, на много търпение, амбициозност и стремеж за победа, затова и винаги гледам напред", сподели Стефка на въпрос какво и дава футбола.

Занапред бургаската гордост планува да продължи да тренира футбол, но също така мечтае и да продължи образованието си. "Семейството ми винаги ме подкрепя, както в живота, така и в спорта . Те винаги са до мен и ми помагат, затова имам добра надежда за бъдещето".

На въпрос дали футболът е изцяло мъжки спорт и имат ли право жените на участие тя отговори: "Не мисля , че трябва да се дели какъвто и да е спорт на женски и мъжки. Когато обичаш даден спорт и искаш да се занимаваш с него, това дали е мъжки или женски няма никакво значение. Дори има страни в които женския футбол е по развит от мъжкия."

Любимият и отбор е Барселона, а любимецът и е Меси. Според нея в момента българския футбол е на доста ниско ниво. "Помня като бях малка, докато ритах с момчетата те носеха тениски на български футболисти, а сега почти няма български футболист на който може да се подръжава и да служи за пример. Аз лично доста рядко гледам български футбол. Но, най-важното е тренировката да е интересна и да дадеш всичко от себе си", каза тя.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини