Стартира програма за финансова грамотност за учениците

Стартира програма за финансова грамотност за учениците - E-Burgas.com

Първата в страната образователна програма за финансова грамотност за ученици от 9 до 11 клас стартира в България. Инициативата е на глобалната технологична компания за разплащания Visa и ще се реализира с подкрепата на българските банки. 

През първата година в 10 училища в цялата страна ще се провеждат часове по финансова грамотност, като част от кампанията „Нашите пари“, а преподаваните уроци следват специално разработени за програмата учебник и учебна тетрадка. Материалът покрива ключови финансови теми като икономика, финансови термини, лични финанси, изготвяне на бюджет, депозити, кредити, инвестиции и др.

Целта на програмата е да научи младите хора как да разпределят своя бюджет и да правят разумен избор относно личните си финанси. За учебната 2016-2017 г. програмата ще обхване 10 града в страната.

Visa ще работи с българските банки, които подкрепят проекта.

„Трябва да развиваме уменията на младите хора и да ги стимулираме да постигат повече, което ще има позитивен ефект както за пазара на труда, така и за растежа и иновациите в България. Финансовата грамотност е умението да разбираш как работят парите в днешно време, познанията, които позволяват на човек да взима ефективни решения за средствата, с които разполага. Нашата кампания ще помогне на младите хора да управляват по-добре средствата си в един свят, който всеки ден става все по-дигитален“, каза Александър Георгиев, председател на борда на Visa в България.

Партньори в дългосрочния проект са също ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси), както и онлайн платформата за образователни видео уроци и упражнения на разнообразна тематика – Уча.се, на която ще се публикуват редица видео уроци на различни финансови теми, включени в учебника. Учебните материали са отпечатани от издателство „Просвета“ и са изготвени съобразно високите стандарти за съдържание в учебниците. Автор е Красимира Толина – училищен преподавател и обучител на учители по икономически предмети, с богати и задълбочени експертни познания.

 

Коментари

Още от последните новини