Старата песен: В Бургас мирише лошо, но въздухът е чист

Старата песен: В Бургас мирише лошо, но въздухът е чист - E-Burgas.com
снимка: Петя Гочева

От община Бургас признаха, че ежедневно получават сигнали за "обгазяване", но уредите не засичали замърсяване

В Бургас мирише лошо, но въздухът е чист. Този парадокс излезе за пореден път на дневен ред по време на общественото обсъждане на Бюджет 2018 в Бургас. 

Въпросът, който от дълги години бургазлии си задават ежедневно, този път бе зададен от гражданина Владимир Павлов, а на него отговори зам. кметът по околна среда Руска Бояджиева. Тя призна, че в общината почти всеки ден пристигат сигнали за лоша миризма и "обгазяване". В същото време обаче нито мобилната, нито стационарните станции на общината, които следи качеството на въздуха не отчитала никакви промени в параметрите. Завишен бил единствено количеството на фини прахови частици във въздуха и то само в квартал Долно Езерово, което по това време на годината били причнено от печките с твърдо гориво.

Руска Бояджиева подчерта, че следенето на въздуха не е в ресора на община Бургас, а на РИОСВ, но оттам също не отчитали завишаване на параметрите за замърсяване. В двата големи завода "Кроношпан" и "Лукойл" пък инвестирали големи средства през последните години, за да филтрират замърсяването. В "Лукойл" дори инсталирали своя система за следене на качеството на въздуха, но тя също не отчитала замърсяване. 

Така за пореден се оказва, че миришещият лошо въздух, който бургазлии почти всяка нощ усещат навън, всъщност е чист на база данните от измервателните уреди. Самите данни могат да бъдат следени 24 онлайнкато в момента уредите показват завишение на фините прахови частици в квартал Долно Езерово и "Меден рудник" и леко отклонение на азотния диоксид от мобилната станция. 

Коментари

Още от последните новини