Средновековен лагер разпъват войни от Второто българско царство на "Акве калиде"

Средновековен лагер разпъват войни от Второто българско царство на

На 4 юни, събота, от 9.00 часа в туристически комплекс "Акве калиде" своя лагер ще разпънат средновековни войни от времето на Второто българско царство. В него ще могат да се видят автентични мечове, саби, бойни брадви, боздугани, шлемове, ризници и брони от най-различен вид.

Всеки поседтител с билет за 3D прожекция в музейната експозиция, ще има възможност безплатно да стреля с лък или арбалет. Бойни демонстрации също няма да липсват, но те ще бъдат само част от пъстрата мозайка на средновековното ежедневие.

Средновековният лагер се организира от сдружение "Чигот", със съдействието на Община Бургас, а информацията, чрез която е пресъздаден бита през Средните векове е от различни исторически извори от XII-XVI век. и включва автентично облекло, накити, керамика, различни изделия от дърво и кожа.

Палатковият лагер ще остане в туристически комплекс "Акве калиде" до 19.00 часа на 5 юни /неделя/.

* Името на сдружение "Чигот" произлиза от старобългарската дума "чиготъ", звание, водещо началото си от времето на древните българи, което се е запазило и в периода на Първото и Второто българско царство. Чиготът е част от военно формирование, отговарящо за охраната на владетеля, както и за осъществяване на задачи от решаващо за държавата значение. Според византийски източници прабългарската дума "чигот" означава "меченосец", елитен воин. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини