Среднощен пожар във влак, от БДЖ искат да прикрият случая

Среднощен пожар във влак, от БДЖ искат да прикрият случая - E-Burgas.com
 

20140702.lzbraoqlyg

Среднощен екшън са преживяли пътниците на влака София - Варна през изминалата нощ. Към 4.10 часа при влизане в гара Попово композицията е набила рязко спирачки, след което сигнално-оповестителната система надала страшен звук, а служители на БДЖ започнали да евакуират шашардисаните хора.Ето какво разказаха пред БЛИЦ пътници от спален вагон номер 36: Усетихме, че влакът наби спирачки. Включи се алармата и настана дива паника. Започнаха да ни чукат на вратите, да подканват да ставаме и да излизаме навън. Като слязохме на гарата в Попово, видяхме както притеснени жени с деца, така и възрастна жена по нощница - също евакуирани, без да знаят защо. Видяхме как от гарата пръскат колелата на влака с пожарогасители. Имаше някакво запалване на спирачките, защото видяхме пламък, а дълго време преди това миришеше на бакелит. След като се справиха с положението ни накараха да се качим обратно на влака, въпреки че въобще не бяхме сигурни дали можем да пътуваме спокойно. Един от хората специално ни показа, че вагонът е турски и е въведен в експлоатация преди година и половина. Някои от пътниците подозираха, че проблемът може да е от електричеството, защото през цялото време лампичките вътре ту светвали, ту загасвали.
Проверка на БЛИЦ потвърди за инцидента. От пресцентъра на БДЖ обясниха, че действително е имало повреда в спирачките. Те обаче отричат около спирачките да е имало възпламеняване. "На една от колоосите е прегрял спирачният диск и по тази причина е излизала силна миризма. Светлина може да е имало, но пламъци - не. С пожарогасителите дискът просто е бил охлаждан", заявиха пред БЛИЦ от пресцентъра на БДЖ. Влакът е трябвало да пристигне във Варна в 6.15 часа сутринта, но заради инцидента е закъснял с 37 минути. БЛИЦ

На място в морската столица е извършена проверка на случая. Първоначалната информация сочи, че не е открита повреда, което оставя без отговор въпроса кой носи отговорност при подобен инцидент. Подозира се, че е възможно някой да е дръпнал ръчната спирачка и дискът да не е издържал, но все още няма данни за доказателства по версията.
Коментари

Още от последните новини