Средно и високо образовани в Бургас - без работа

Средно и високо образовани в Бургас - без работа - E-Burgas.com

Областта е на шесто място в страната по ниска безработица - преди област Русе и след област Стара Загора

Октомври е месецът на рязкото нарастване на безработицата в Бургаско и това далеч не е изненада за нашия регион. Равнището на безработица в Бургаско към 31 октомври т.г. е  6.5 на сто, като по този показател областта е на 6-то място по ниска безработица след София (2.4%), Габрово (4.6%), Варна (5.3%), Пловдив (5.8%) и Стара Загора (6.1%) и пред област Русе (6.5%). Данните бяха оповестени на редовната пресконференция на Бюрото по труда в Бургас.

За шестте бюра по труда в 13-те общини в Бургаска област регистрираните са над 12 000 души. Спрямо месец септември  се ръст на безработицата с 3 223 души, който ръст е характерен за този месец на годината, когато масово се регистрират лица, които са работили през лятото като сезонни работници. На фона на тези цифри едва заявените работни места са изключително малко. За последния месец те са 230, като обхващат предимно сфери като образованието, търговията и услугите.

Въпреки това експертите посочват, че в сравнение с октомври месец миналата година се отчита значително намаление с близо 2 100 души. По техни данни много от регистрираните безработни са средно и високо образовани. 

Коментари

Още от последните новини